Myzoom logó

Így könnyíti meg az egyetemi oktatást a videokonferencia

Az elmúlt években az online illetve hibrid oktatás egyre nagyobb teret hódított az egyetemeken. Az iskoláknak új kihívásokkal kell szembenézniük a hagyományos oktatási módszerekkel szemben, és egyre több olyan igény merült fel a hallgatók és az oktatók részéről, amelyekre új megoldásokat kell találni. A komoly pedagógushiány és a home office munkavégzés eredményessége miatt egyre több felsőoktatási intézmény biztosít lehetőséget a forradalmi online órákra, különösen videokonferencia programokon keresztül.

Az online és hibrid oktatási formák jelentős előnyöket kínálnak, amelyek lehetővé teszik a tanulás folyamatának megkönnyítését, felgyorsítását. Ehhez viszont szükségünk van megfelelő berendezésekre, üzemeltetőre és szakemberekre.

Fejtsük ki az előnyöket!

A Zoom megoldások lehetővé teszik, hogy különböző egyetemek oktatói tarthassanak előadásokat a hallgatók számára.

Ez nagy előnyt jelent azoknak az egyetemeknek, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő számú oktató, vagy ahol az oktatók szakmai tapasztalatai kiegészítik egymást.

Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a hallgatók újabb szemléletmódokat is megismerjenek, így szélesebb perspektívájuk lesz az adott témával kapcsolatban.

A másik véglete az online oktatásnak, hogy könnyebben helyettesíthetőek legyenek az oktatók.

Hasznos lehet, ha egy tanár betegség vagy más ok miatt nem tud órát tartani. Lehetővé válik, hogy könnyedén átadja a stafétát egy másik oktatónak, aki azonnal átveheti a helyét és folytathatja az órát, akár virtuális térben is.

A hallgatóknak lehetősége van arra, hogy földrajzi távolságra való tekintet nélkül megismerjenek új nézőpontokat, közösen ötleteljenek és közös projekteken dolgozzanak.

Az online és hibrid oktatási formának köszönhetően a tanulók az oktatási anyagokhoz bármikor hozzáférhetnek az interneten keresztül. Ez különösen előnyös azoknak a diákoknak, akik távolabb élnek az iskolától, vagy akiknek korlátozott idő áll rendelkezésükre a tanulásra.

Egyszerű kollaboráció, interaktív tanulás, hatékonyabb oktatás

A digitális, hibrid oktatáshoz szükségünk van a megfelelő, korszerű technológiai eszközökre, amik hozzájárulnak az online együttműködés lebonyolításához és sikeréhez. Fontos, hogy óráink, előadásaink interaktívak legyenek, ugyanis ezáltal lesz maradandó diákjaink figyelme.

A gördülékeny hibrid tanítási forma kulcsfontosságú, ha versenyképesek szeretnénk maradni az oktatási intézmények között.

A Zoom-nak köszönhetően költségtakarékosan tudunk osztálytermeket, előadói tereket létrehozni, személyre szabni. Mindezt úgy, hogy nem kell aggódnunk az akadozó kép, vagy a gyenge hangminőség miatt.

A lebilincselő audiovizuális élménynek hála, valósághű interakció alakulhat ki tanár- diák között. Emellett a digitális oktatást könnyebbé teheti az okostábla funkció, amely segítségével résztvevőink közösen, vagy egyszerre tudnak ábrákat és jegyzeteket létrehozni.

Olyan egyetemi példákat mutatunk be, amelyek tökéletesen reprezentálják, hogyan lehet gördülékenyebb az online kommunikáció. 

Semmelweis Egyetem – Patológia és Kísérleti Rákkutató Intézet

A Semmelweis Egyetem számára nélkülözhetetlen volt, hogy intézményük hatékonyabb legyen mind a távolsági kapcsolattartásban, mind az online oktatás missziójában.

A patológiai bonctermet szerették volna korszerűsíteni. Olyan videókommunikációs rendszerrel akarták bővíteni intézményüket, amely lehetőséget ad az egyetem más létesítményeivel való online kommunikáció és az oktatási célok megvalósítására.

Polycom Group Series alapú, teljesen egyedi tervezésű rendszert integráltunk a meglévő orvosi programokkal, interaktív kijelzőkkel és berendezésekkel.

A távoli oktató- és tárgyalótermek kompakt Poly unites készülékekkel lettek felruházva, amik lehetővé teszik az egyérintéses kapcsolódást.

MATE – Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A COVID-19 miatt gyorsan kellett reagálnia az oktatásnak is. A MATE szinte azonnal kapcsolt, ugyanis kényelmesen és eredményesen akartak áttérni az online térre.

Koncepciójukat arra alapozták, hogy pedagógusaik akár a tanteremben is megtarthassák kurzusaikat, miközben diákjaik bizonyos hányada vagy egésze online is csatlakozhasson. 

Ezen túl a campusok közötti falakat akarták “lerombolni”, lehetőséget biztosítva arra, hogy más egyetem adjunktusai, oktatói, szakemberei kurzust tarthassanak anélkül, hogy a helyszínek és városok közötti ingázniuk kelljen.

A hibrid tantermi konstrukció minden igényüket kielégítette. A hatékony kommunikáció elősegítésére kétképernyős rendszer jött létre, amelyen keresztül a tanulók interakcióba léphettek tanáraikkal.

Országszerte pontosan 12 hasonló rendszert építettünk ki, egymástól teljesen eltérő helyszínen, amely lehetővé tette a pedagógusok számára (függetlenül campusuktól) az utazás nélküli oktatást.

Összefoglalás

Az online és a hibrid oktatási módszerek egyre népszerűbbé váltak az egyetemek körében, és számos előnnyel jár a tanulás könnyebbé és gyorsabbá tételében.

Az oktatási intézmények egyre több problémába ütköznek hagyományos tanítási módszereket alkalmazva, és mind a diákok, mind az oktatók új megoldásokat keresnek a produktivitásuk növelésében.

A sikeres digitális és hibrid oktatáshoz az egyetemeknek megfelelő modern technológiai eszközökre van szüksége, amelyek megkönnyítik az online együttműködést, és biztosítják a zökkenőmentes és magával ragadó tanulási élményt.

A MyZoom által alkalmazott rendszerek költséghatékonyságának köszönhetően, személyre szabott tantermek, előadói terek hozhatók létre, kifejezetten az online tanításhoz. Emellett valósághű audiovizuális interakciókat biztosítanak a tanárok és a diákok között, legyőzve a földrajzi távolságokat.

Ha Ön is szeretne intézménye számára egy egyedi igényre szabott konstrukciót, amivel könnyebbé teheti a virtuális kapcsolattartást, vegye fel velünk a kapcsolatot!